Bemutatkozás

Sas Annamária

Klinikai és egészségpszichológia szakirányon végzett pszichológus

Gyermekkorom óta azt látom és hiszem, hogy egy cél eléréséhez mindenkinek vannak saját útjai és meglepő módon szinte mindegyik működik. Sokszor ezeket az utakat nem látjuk magunk előtt, egyéb probléma homálya fedi őket. Munkámban arra törekszem, hogy együtt találjuk meg az Ön útját és az Ön megoldásait.  

Pszichológusi szemléletem, egy tölgyfa növekedéséhez hasonlít. Minden makkban megvan a tudás ahhoz, hogy hatalmas tölgyfa legyen. Ehhez ’csak’ vízre és napfényre van szüksége. Úgy gondolom mindenki a saját életének szakértője és problémájának specialistája. A közös munka során, hozzuk ki Önből és a helyzetből a legtöbbet, a legjobbat.  

Hiszem, hogy a terápiás munka legfontosabb kulcsa a bizalom és a szimpátia. Csak akkor tudunk jól együttműködni, ha bízunk egymásban. Csak akkor tud majd fejlődni, ha őszinte velem. Ezért kérem hívjon, és jöjjünk rá tudunk-e együtt haladni egy akár hónapokig, évekig tartó úton.

Képzéseimről, szakmai tapasztalataimról, gyakorlataimról, előző munkahelyeimről, részeltesen kérem tájékozódjon Linkedin profilomon.

Pszichológusi tapasztalataim néhány gondolatban

Első gyakorlati helyeimen gyermekekkel foglalkoztam (Debrecen Gyermekonkológia, Jászberény eltérő tantervű Ált. Isk.). Éveken keresztül segítettem a tanárok, nővérek, orvosok munkáját, néhányszor lehetőségem nyílt szülőkkel is beszélgetni gyermekeik élethelyzetéről, elvesztésükről. Itt megtanultam azt, hogy sok helyzetben az is nagy segítséget tud nyújtani, ha megértő szakmai fülekre talál az ember. A pozitív hozzáállás a gyermekekkel való játék és bohóckodás pedig minden esetben “gyógyító” hatású. Debreceni tanulmányaim alatt több kutatás vezetésében is segédkeztem, saját kutatásommal pedig részt vettem az Országos Tanulmányi Diákkonferencián. Témaköröm a telefonfüggőség és ennek személyiségbeli háttere. Ehhez készült egy kérdőív – ami azóta több kutatás alapját szolgálta- és tudományos cikkek is megjelentek ennek nyomán. Mesterdiplomám is ebben a témakörben íródott, és azóta is foglalkoztat a modern kor befolyása a pszichés életünkre.

Az ELTE-n töltött éveim alatt majdnem két éven keresztül vettem részt a Péterfy kórház zárt és krízisintervenciós osztályának munkájában. Csoportokat és egyéni foglalkozásokat is vezettünk pszichológus társaimmal. Itt megtapasztalhattam komoly kórképek kezelési módjait, és szupervízió mellett, vihettem, depressziós, skizofrén és alkoholproblémákkal küzdő személyek egyéni segítő beszélgetésit. Ezen kívül a Szent László kórház felnőtt onkológiai osztályán, egy alapítvány keretein belül foglalkoztam gyógyuló rákos betegekkel. Tanulmányaim lezárása mellett, a Budakeszi Orvosi rehabilitációs intézetben önkénteskedtem, itt több egyéni egészségpszichológiai konzultációt vezethettem elejétől a végéig. Itt új megközelítést tanultam meg, és más szemszögből láttam a klienseket. Az OORI-ban legtöbbször olyan személyekkel foglalkoztam, akik önhibájukon kívül kerültek traumatizált helyzetbe (baleset, amputáció, egészségügyi okokból végtagvesztés). A pszichológia külön területein igyekeztem tapasztalatot szerezni, hogy kiforrjon saját érdeklődési köröm, és lássam miben tudok igazán segíteni.

Képzéseim

  • Debreceni Egyetem – Pszichológia BA
  • Eötvös Lóránd Tudományegyetem – Klinikai és egészségpszichológus MA
  • Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület – Autogén tréner
  • International Coach Federation (Őri és Németh Tréningközpont) – Coach

Mindezek mellett 2020. szeptemberében kezdem 150 órás csoportos önismeretem*, és 60 órás csoportos önismereten* már részt vette egyéb képzés keretein belül.

Munkámat rendszeres szupervízió** alatt végzem.

“Három dolog létezik, amely nagyon kemény: az acél, a gyémánt és az önismeret.” Benjamin Franklin

*Mi az önismeret?

Az önismeret önmagunk megértésére irányul és azt jelenti, hogy a személynek reális képe van saját személyisége összetevőiről, határairól és lehetőségeiről, ismeri viselkedésének rugóit, hátterét, motívumrendszerét, helyesen ítéli meg az emberi kapcsolatokban játszott szerepét, hatását. Az önismeret nem egy végleges állapot, hanem az életünk során folyamatosan változik, finomodik. 

*Miért kell egy pszichológusnak önismeret?

Hogyan is tudnánk megfelelő segítséget nyújtani, ha önmagunkkal sem vagyunk tisztában. ez olyan mint amikor egy tanár folyamatosan továbbképzi magát mert a világról való tudás változik és bővül. Mi is így vagyunk saját énünkkel, változnak a körülmények és így bővül a tudásunk önmagunkról. Pszichológusként egyes képzések elvégzéséhez kötelező az önsimereti munka, vannak képzések ahova minimum 150 óra önismeret nélkül nem is jelentkezhetünk, vagy nem kapjuk meg végzettségünket e nélkül.

**Mi az a szupervízió?

Emelett munkánkat legtöbbször megvitattjuk más pszicholóusokkal, ez a szupervízió. A szupervízió reflektív teret biztosít szakemberek számára, azzal a céllal, hogy a szakemberek szakmai attitűdjük és teljesítményük minőségét biztosítsák és fejlesszék. Ebben a munkamódban a fókusz a szupervizált kliensein van, illetve azon, hogy a szupervizált, hogyan dolgozik együtt a klienseivel.